TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı 2025 Bütçesi görüşülürken Sağlık-Sen, hekiminden hemşiresine 1 milyonu aşan sağlık profesyonelinin taleplerini gündeme getirdi. 

“Sağlık Bakanlığı 2025 Yılı Bütçesinden Beklentilerimiz” konulu basın açıklamasında Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, bütçeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

İl Sağlık Müdürü Hakkında Skandal İddialar İl Sağlık Müdürü Hakkında Skandal İddialar

“Başarıların Altında Sağlık Profesyonellerinin Emeği Var”

Türkiye’nin son yıllarda sağlık alanında önemli reformlara imza attığına dikkat çeken Doğan, “Bu başarının arkasında, her koşulda büyük bir fedakârlık ve özveriyle çalışan sağlık profesyonellerinin emeği yatmaktadır. Necip milletimizin sağlık hizmetlerini en iyi şekilde alabilmesi için fedakâr sağlık profesyonellerimiz her şart ve koşulda özverili bir biçimde görevlerini ifa etmektedirler. Pandemi döneminde olduğu gibi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde olduğu gibi en zorlu şartlarda bile görevini aksatmadan yerine getiren sağlık profesyonellerimiz, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da takdirini kazanmıştır” ifadelerini kullandı. 

“Sağlık Profesyonellerinin Sorunlarına Kalıcı Çözümler Üretilmeli”

“Bu güçlü sistemin sürdürülebilirliği, sağlık profesyonellerimizin sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi ve onların hak ettikleri değeri görmesiyle mümkün olacaktır” diyerek sözlerine devam eden Doğan, sağlık profesyonellerinin çalışma koşulları, mali haklar ve özlük hakları bakımından birçok sorunla karşı karşıya kaldığını vurguladı.  

Sağlık Sen-2

“Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin Bütçedeki Payı Artırılmalı” 

Sağlık Bakanlığı bütçesinin geçmiş yıllardaki dağılımına bakıldığında büyük çoğunluğunun tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrıldığını belirten Doğan, “Sağlıklı bireyler, sağlıklı toplum için koruyucu sağlık hizmetlerinin bütçedeki payı artırılmalıdır. Aile hekimi, aile sağlığı hemşiresi, ebesi güçlendirilmeli, maddi olarak desteklenmelidir” dedi. 

Sağlık profesyonellerinin taleplerinin karşılanması ile motivasyonlarının artacağına ve bununla beraber vatandaşa sunulan sağlık hizmetinin kalitesinin de artacağını söyleyen Doğan, “Hekiminden hemşiresine, ebesinden paramediğine, aile sağlığı çalışanından tıbbi sekreterine, ameliyathane teknikerinden radyoloji teknisyenine kadar sağlık profesyonellerimizin yaşadığı sorunlar vardır, haklı talep ve beklentileri vardır. Sağlık-Sen olarak, sağlık sistemimizin bu başarısını daha ileriye taşıyacak olan sağlık profesyonellerimizin sesi olmayı ve onların haklarını savunmayı bir görev kabul ediyoruz. Türkiye'nin sağlık ve sosyal hizmet kolundaki en büyük sendikası olarak, 280 bini aşkın üyemiz, güçlü teşkilatımız ile bir milyonun üzerindeki sağlık profesyonelinin mali, özlük ve sosyal haklarını iyileştirmek için mücadele ediyoruz” diye konuştu. 

“Yeni Atama ile Sağlık Profesyonellerinin Yükü Alınmalı”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı 2025 Yılı Bütçesi’nin görüşüldüğünü hatırlatan Doğan, bütçede sağlık profesyonellerinin taleplerinin de yer alması gerektiğini ifade ederek, “Sağlık profesyonellerimizin emeği ve katkısı, güçlü sağlık sistemimizin en değerli unsurudur. Bu nedenle nitelikli sağlık hizmet sunumu için hemşire başta olmak üzere tüm sağlık branşlarında kamu personeli istihdamı sağlanmalıdır. Atama bekleyen hemşire, ebe, ATT, paramedik ve diğer sağlık profesyonellerinin sesi duyulmalı, yapılacak yeni atama ile sahanın yükü alınmalıdır” dedi. 

“Nöbet Ücretleri Dünya Standartları Seviyesinde Artırılmalı” 

Nöbet ücretlerinin günümüz ekonomik şartlarına göre düşük olduğuna dikkat çeken Doğan,”Lisans mezunu sağlık profesyonellerinin bir saatlik nöbet ücreti 90 TL, uzman hekimin bir saatlik nöbet ücreti 144 TL, Genel idare hizmetler çalışanlarının bir saatlik nöbet ücreti 58 TL’dir. Dünyanın her yerinde, tüm sektörlerde, fazla mesai ücreti bir saatlik normal çalışma ücretinin üzerindeyken; sağlık profesyonellerine ödenen fazla mesai ve nöbet ücretleri mesai ücretinin 3’te 1’i seviyesindedir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Biz Sağlık-Sen olarak nöbet ücretlerinin dünya standartları seviyesinde artırılmasını istiyoruz. Gece çalışmanın insan psikolojisi, metabolizması ve sosyal yaşamına ilişkin olumsuzlukları göz önüne alınarak akşam saat 20.00’den sabah saat 06.00’ya kadar geçen süreler için ücretler yüzde 50 artırımlı ödenmelidir” diye konuştu.

“Taban Ödeme Artırılmalı, Temel Ek Ödeme Emekliliğe Yansıtılmalı” 

Doğan konuşmasında diğer taleplere yönelik şu ifadeleri kullandı: 

Sağlık profesyonellerimizin taban ödeme oranları günümüz ekonomik şartları göz önüne alındığında motivasyonu artırmaktan uzak kalmaktadır. Bu nedenle taban ödeme oranları yüzde 100 oranında artırılmalıdır.

Sağlık-Sen olarak hekimin önlüğünün, hemşirenin, ebenin, formasının Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesini istiyoruz. Sağlık profesyonellerinin giydiği formanın 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanların da olduğu gibi özel görev kıyafeti olarak verilmesini talep ediyoruz. 

Teşvik ek ödemeler yeniden gözden geçirilmeli, özellik arz eden birimlerin ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının teşvik ek ödemeleri revize edilmelidir. Ayrıca, Bakanlık merkez teşkilatı ile bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışanlara taban ve teşvik ek ödeme verilmelidir.

Sabit ve taban ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması, sağlık profesyonellerinin emekli maaşlarının düşük olmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle temel ek ödeme emekliliğe yansıtılmalıdır.

Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan çalışanlar, sınavsız olarak eğitim durumlarına göre genel idare hizmetler kadrolarına atanmaları sağlanmalıdır.”

“Sağlık Profesyonelleri Türkiye’nin ve Sağlık Sisteminin Umudu

Sağlık profesyonelleri hem Türkiye’nin hem de sağlık sisteminin umudu olduğunu söyleyen Doğan, “Sağlık profesyonellerimiz hayati bir sorumluluğu omuzlarında taşımaktadır. Dolayısıyla taleplerinin göz ardı edilmemesini, sorunlarına çözüm üretilmesini ve bu haklı taleplerine bütçede öncelik verilmesini istiyoruz. Sağlık-Sen olarak hekimin, hemşirenin, ebenin hakkı için, emeği için, alın teri için her platformda mücadelemizi aralıksız olarak sürdüreceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.