Çalıştayda konuşan Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, “Bugün kamuoyunda sağlıkta 'Tek Kalem Ödeme Verilsin' diye bir talep mevcut. Biz bu talebin bugünkü ücret politikasına uygun mu, değil mi bunu ortaya koymak istiyoruz. Popülist söylemlerle sürekli gündeme getiriliyor ama bunun artı yönünü, eksi yanını düşünen yok. Mutemet arkadaşlarımızla tek kalem maaşı tüm ayrıntılarıyla tartışıyoruz” dedi.
Sağlık-Sen Sağlık Sisteminde Ücret Politikaları Çalıştayı, farklı illerden gelen mutemetlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Ücret sisteminin tüm yönleriyle ele alındığı çalıştayda, mutemetler sisteme yönelik önerilerini dile getirdi.
Çalıştayda oluşturulan dört masada: Aylık ve Ödeneklerin Değerlendirilmesi, Aile Hekimliği Ödemeleri, Birinci Basamak Ek Ödeme Sistemi, İkinci ve Üçüncü Basmak Ek Ödeme Sistemi başlıklarında sorunlara çözümler arandı.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, “Akademik Sendikacılık” anlayışıyla sağlığın tüm branşları için çalıştaylar düzenlediklerini vurguladı.
Çalıştaylar sonucunda sorunlara yönelik çözüm önerileri ortaya koyduklarını kaydeden Doğan, sonuç raporlarını kamuoyu ve yetkililerle paylaştıklarını söyledi.
“Adil Bir Ücret Politikasının Oluşmasını İstiyoruz”
Sağlık profesyonellerinin en önemli gündemi arasında ücret sisteminde yaşanan sorunların yer aldığına dikkat çeken Doğan, “Bugün kamuoyunda sağlıkta 'Tek Kalem Ödeme Verilsin' diye bir talep mevcut. Biz bu talebin bugünkü ücret politikasına uygun mu, değil mi bunu ortaya koymak istiyoruz.
Popülist söylemlerle sürekli gündeme getiriliyor ama bunun artı yönünü, eksi yanını düşünen yok. Mutemet arkadaşlarımızla tek kalem maaşı tüm ayrıntılarıyla tartışacağız. Biz hekimimiz, hemşiremiz, ebemiz, paramediğimiz, tıbbi sekreterimiz, tekniker ve teknisyen arkadaşlarımız için adil bir ücret politikasının oluşturulmasını istiyoruz.
Bu çalıştay sonucunda hazırlayacağımız raporla sağlık sistemindeki ücret politikasına dair önerilerimizi kamuoyuyla paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
“Büyükşehir Tazminatı En Önemli Taleplerimiz Arasında”
Ücret politikasına dair sürekli gündemde tuttukları talepleri olduğuna vurgu yapan Doğan, taleplerini şu şekilde sıraladı:
“Sabit ek ödeme ile taban ödemenin artırılmasını ve temel ek ödemenin emekliliğe yansımasını istiyoruz. Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının teşvik ve destek ödemelerinin, 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının da teşvik ek ödemelerinin artırılmasını talep ediyoruz. Özellik arz eden birimlerin ve katsayıların revize edilmesi gerekiyor. İstanbul, Anakara ve İzmir gibi büyükşehirlerde görev yapan sağlık profesyonelimize ‘Büyükşehir Tazminatı’ verilmesi en önemli taleplerimiz arasında. Çünkü günümüzde büyükşehirde yaşamak ve görev yapmak gerçekten çok zor. Kurumlarımızda ücret politikalarını uygulayan mutemet arkadaşlarımıza mali sorumluluk sigortası yapılması ya da tazminat verilmesi taleplerimiz arasında. Ücret sistemine dair tüm önerilerimiz oluşturulacak sonuç raporunda yer alacak.”
Genel Başkan Yardımcısı Irgatoğlu: Bu Çalıştayla Ücret Sistemine Dair Politikamızı Belirlemiş Olacağız
Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu da Sağlık-Sen'in sahayı referans alarak çözüm önerileri ortaya koyduğunu söyleyerek, “Biz başlattığımız çalıştaylar serisi ile sağlığın tüm branşlarının sorunlarını sahadan gelen isimlerle masaya yatırıyor, çözüm yolları arıyoruz. Bugün de mutemet arkadaşlarımızla ücret politikasını değerlendiriyoruz. Maaşlar, ödenekler, ek ödemeler yani tüm ücret sistemini gündemimize aldık. Buradan çıkan sonuçla ücret sistemine dair önümüzdeki dönemde izleyeceğimiz politikamızı belirlemiş olacağız" dedi.