Sağlık tesislerinde görev yapan teknik hizmetler sınıfı çalışanlarının riskli iş yaptığı vurgulanan raporda, “Teknik hizmetler sınıfı çalışanları, yaptığı işlerde her an iş kazasına maruz kalabilir. Risk grubu göz önüne alınarak, ‘Risk Tazminatı” adı altında yan ödeme verilmelidir” önerisinde bulunuldu. 

Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan tüm branşlar için gerçekleştirdiği toplantı ve çalıştayların sonuç raporunu yayınlamaya devam ediyor. 

Sağlık tesislerinde görev yapan teknik hizmetler sınıfı için Teknik Hizmetler Sınıfı Çalışanlarının Sorunları Tespitler/Öneriler Toplantısı’nı gerçekleştiren Sağlık-Sen, toplantı sonucunda hazırlanan sonuç raporunu ise web sitesinde paylaştı. 

Teknik Hizmetler Personelinin Eksikliğine Dikkat Çekildi

Raporda sağlık tesislerinde teknik hizmetler sınıfına yönelik istihdamın düşük olduğuna dikkat çekilerek, “Açılan kadrolarda, kurumların istihdam edeceği çalışanın branşına özellikle dikkat edilmelidir. Kurumların yaşadığı teknik problemlerin çözümünü sağlayabileceği sayıda, teknik hizmetler sınıfı çalışanı istihdam edilmelidir. Teknik hizmetler sınıfı çalışanı istihdamı, toplum sağlığı merkezleri ve aile hekimlikleri gibi teknik hizmete ihtiyaç duyulan her alanda yapılmalıdır. Alan bazında öncelikli olarak; biyomedikal, elektrik/elektronik, bilgisayar, makine mühendisi ve inşaat mühendisi istihdam edilmelidir” bulgusuna yer verildi. 

3600’den Tüm Teknik Hizmetler Sınıfı Faydalanmalı” 

Teknik hizmetler sınıfında çalışanların mali konularda da sorunlar yaşadığı belirtilen raporda, teknik hizmetler sınıfında görev yapan çalışanların tamamının 3600 ek göstergeden faydalanması gerektiği vurgulandı. 

Taban ve teşvik ek ödeme katsayılarının da artırılması gerektiği ifade edilen raporda, nöbet ücretlerinin de artırılması gerektiği belirtildi. 

“Her An İş Kazasına Maruz Kalabilirler”

Raporda dikkat çeken bir başlıkta “Risk Tazminatı” önerisi oldu. Sağlık tesislerinde görev yapan teknik hizmetler sınıfı çalışanlarının riskli iş yaptığı kaydedilerek, “Teknik hizmetler sınıfı çalışanları, yaptığı işlerde her an iş kazasına maruz kalabilir. Risk grubu göz önüne alınarak, ‘Risk Tazminatı” adı altında yan ödeme verilmelidir” ifadelerine yer verildi. 

Raporda Dikkat Çeken Diğer Konular Şu Şekilde Sıralandı: 

Teknik hizmetler sınıfına yönelik yapılacak görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının düzenli aralıklarla yapılması sağlanmalı ve açılan kadro sayıları arttırılmalıdır.

İş sağlığı ve güvenliğinin sürdürülebilirliği için teknik destek sağlanmalı, çalışma koşullarının uygunluğu denetlenmelidir.

Hastanelerde riskli birimlere teknik hizmet sunulması, bulaşıcı hastalıklarla yakından temas halinde olunması sebebiyle, çalışma koşullarına uygun giyim yardımı sağlanmalıdır.

Ameliyathane, yoğun bakım, acil vb. risk faktörünün yüksek olduğu birçok birimde sağlık profesyonelleri ile birlikte teknik hizmetler sınıfı çalışanlarının da görev aldığı göz önünde bulundurulmalı, bu birimlerde çalışmalar için ek ödeme yapılmalıdır.

Mevzuat düzenlemesi ile teknik hizmetler sınıfının görev tanımı belirlenmelidir. 

Beyin Ölümü Gerçekleşen Sağlık Çalışanının Organları 4 Kişiye Umut Oldu Beyin Ölümü Gerçekleşen Sağlık Çalışanının Organları 4 Kişiye Umut Oldu

Tıbbi cihazlarla ilgilenen tıbbi cihaz teknisyenleri ve biyomedikal bölüm çalışanlarının, fiil hizmet süresi zammından yararlanmasına ilişkin çalışma yapılmalıdır.

Sağlık Bakanlığı’nda çalışan teknik hizmetler sınıfı çalışanları için "Teknikerler ve Teknisyenler Günü" adı altında, onurlandırılacakları ve anılacakları bir gün belirlenmelidir.